Meer weten over de mogelijkheden?
Neem contact met ons op!

Maak kennis met je nieuwe tandarts

Gertjan Postema, tandarts en implantoloog in Zwolle
Gertjan Postema
Implantoloog

Implantaten zijn een tandheelkundige oplossing voor het vervangen van één of meerdere tanden. Op deze pagina leest u alles over implantaten, de voordelen daarvan en de werkwijze die u kunt verwachten als u kiest voor een implantaatbehandeling bij onze praktijk.

Wat is implantologie?

Implantologie in de tandheelkunde heeft tot doel één of meerdere tanden te vervangen door implantaten (ook wel tandimplantaten genoemd). Een beoefenaar van de implantologie heet een implantoloog, dus de tandarts of kaakchirurg die implantaten plaatst.

Wat zijn implantaten?

Een implantaat is een kunstwortel, die in het kaakbot geplaatst wordt. Deze kunstwortel is een soort schroefje, gemaakt van titanium, dat het lichaam gemakkelijk accepteert. Het is een veilige en permanente vervanging van de tandwortel. Een implantaat biedt houvast aan een kroon, een brug of een gebitsprothese (kunstgebit).

Na het plaatsen van een implantaat vormt zich na enkele maanden nieuw botweefsel en tandvlees om het schroefje; het implantaat is dan net zo stevig verankerd als een natuurlijke tandwortel en functioneert hetzelfde als uw andere tanden en kiezen.

Onze implantoloog Gertjan met een patient

Waarom een implantaat?

Uw kaakbot heeft tanden en kiezen nodig om in vorm te blijven. Wanneer u één of meerdere tanden of kiezen mist, slinkt op den duur het kaakbot. Door de ontstane ruimte kunnen uw tanden en kiezen verschuiven. Hierdoor kunt u problemen krijgen met kauwen, de vorm van uw gezicht kan veranderen, u durft niet meer te lachen vanwege ‘scheve’ tanden e.d.
Dankzij een implantaat blijven de vorm van uw kaakbot en de stand van uw tanden en kiezen behouden.

Als u al uw tanden en kiezen mist, slinkt uw kaakbot eveneens, waardoor uw gebitsprothese niet goed meer in uw mond blijft zitten, problemen geeft met eten, praten, lachen, etc. Hoe minder kaakbot er over is, hoe moeilijker het wordt om er een passende prothese op te maken. Dankzij implantaten (meestal twee) kan een overkappingsprothese worden geplaatst, die op de implantaten wordt vastgeklikt (klikgebit).

De voordelen van implantaten in verschillende situaties

U mist één tand of kies

Aanpak: Er wordt een implantaat geplaatst waar een kroon op gemaakt wordt.
Voordeel: omliggende tanden/kiezen hoeven niet afgeslepen te worden voor een brug om de ontstane ruimte op te vullen en er is maar één kroon nodig.

U mist meerdere tanden of kiezen

Aanpak: er wordt een implantaat (implantaten) geplaatst waar een brug op gemaakt wordt.
Voordeel: omliggende tanden/kiezen hoeven niet afgeslepen te worden. Ten opzichte van de keuze voor een frame (plaatje) om de ontstane ruimte op te vullen is het voordeel dat u geen losse voorziening in uw mond heeft, die bovendien de nog aanwezige tanden en kiezen belast en regelmatig vervangen moet worden door slijtage.

U mist al uw tanden en kiezen

Aanpak: er worden implantaten geplaatst waar een overkappingsprothese op gemaakt wordt.
Voordeel: de overkappingsprothese zit ‘vast’ in uw mond, u kunt beter bijten/kauwen en u heeft minder last van drukplekjes.

Verder zijn in alle bovengenoemde gevallen de voordelen van implantaten:
Het kaakbot blijft in stand en slinkt niet veel meer, hoge belastbaarheid en een hogere duurzaamheid dan andere behandelopties, esthetisch zijn zeer fraaie (onzichtbare) oplossingen te maken, tanden/kiezen zullen niet meer verschuiven en het is een veilige en betrouwbare behandelmethode.
Meer informatie over andere behandelmethodes, zie de pagina over kronen en bruggen.

Tandarts Gertjan Postema aan het werk met een microscoop

Wat is de werkwijze in onze praktijk?

In principe kan bij iedereen met een volgroeide kaak een implantaat worden geplaatst, mits de gezondheid dit toelaat en de mondhygiëne op peil is. Soms is een botherstellende (voor)operatie noodzakelijk. In bepaalde gevallen vergoed de zorgverzekeraar (een deel van) de behandeling.

1. Onderzoek en plan

Tijdens een eerste consult voeren wij een zorgvuldig onderzoek uit, luisteren goed naar uw wensen en zullen wij u omtrent de beste mogelijkheden voor uw situatie informeren. Daarna wordt door Gertjan Postema een plan uitgewerkt met een begroting, die u toegestuurd krijgt. Is er iets niet duidelijk, dan kunt u ons altijd bellen. Na uw akkoord kan de behandeling (operatie) worden ingepland, u wordt hiervoor gebeld door de preventie-assistente. Ook krijgt u vóór de behandeling nog uitgebreide informatie en medicatie (pijnstilling) toegestuurd.

2. Operatieve behandeling

Een operatie duurt meestal 1 uur, in sommige gevallen wat langer, en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van de botconditie en het soort implantaat wordt de keuze gemaakt wanneer de voorziening (kroon, brug, prothese/klikgebit) geplaatst gaat worden. Na 2 weken worden hechtingen verwijderd en de wondgenezing gecontroleerd.

3. Nazorg

De nazorg wordt gedaan door Gertjan Postema. Indien u door uw eigen tandarts voor een implantaat bent verwezen naar onze praktijk, kan uw eigen tandarts ook de nazorg op zich nemen.

Een persoonlijke en vriendelijke benadering

Mocht u kiezen voor een implantaatbehandeling in onze praktijk, dan kunt u rekenen op een persoonlijke en vriendelijke benadering. Er wordt tijd voor u genomen, u kunt uw vragen altijd stellen, de operatie wordt met de uiterste zorg uitgevoerd en de nazorg is optimaal. U bent niet ‘een van de velen’ zoals in een ziekenhuis.

Wij gebruiken alleen implantaten van kwalitatief hoogstaande merken/fabricatie. De fabrikanten doen veel aan onderzoek. Deze implantaten zijn wereldwijd bekend en er zijn ook altijd (losse) onderdelen verkrijgbaar. We hebben niet alleen de beste en duurdere implantaten in huis, ook voor de kleinere beurs hebben we een kwalitatief zeer goed alternatief.

Bent u nog geen patiënt of wilt u een implantaatbehandeling op doorverwijzing bij ons laten uitvoeren? Vul dan het formulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Voor vragen en informatie kunt u contact met ons op nemen. Ook bent u welkom om langs te komen in onze praktijk.