Wordt mijn behandeling vergoed door de verzekering?
In onze praktijk werken we met het programma Zorgsom. Hierdoor kunnen we u altijd informeren over de vergoeding die u krijgt voor een bepaalde behandeling
Wat moet ik doen als een tand door een ongeval is uitgeslagen?
Een losgeraakte melktand mag nooit teruggeplaatst worden, dit om de onderliggende blijvende tand niet te beschadigen.
Een uitgeslagen blijvende tand dient zo snel mogelijk teruggeplaatst te worden. DIT IS ECHT EEN SPOEDGEVAL!
1. Zoek de tand zo snel mogelijk op.
2. Pak de tand vast bij de kroon (dat is het deel dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is). Kom zo min mogelijk aan de wortel van de tand, anders is er minder kans dat de tand weer wil vastgroeien in de kaak.
3. Spoel de tand even schoon, bij voorkeur in een bakje melk, maar anders met water. Poets de tand niet met een borstel o.i.d. schoon.
4. Zet de tand voorzichtig terug in de kaak. Als u dit niet durft bewaar het dan bij voorkeur in de melk, maar laat de tand beslist niet uitdrogen.
5. Hou vervolgens de tanden op elkaar met een gaasje of papieren zakdoek ertussen.
6. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts (of diens vervanger). De tandarts zal de tand proberen vast te zetten.
Ik heb last van mijn kunstgebit. Wat nu?
Heeft u last van uw kunstgebit, zit het los of durft u niet meer te lachen, maak dan eens een afspraak voor een vrijblijvend onderzoek.
Mogelijk zijn implantaten een uitkomst voor u.
Is het dragen van uw kunstgebit pijnlijk? U kunt een afspraak maken waarbij de tandarts kijkt of hij het probleem kan verhelpen.
Regelmatige controle van het kunstgebit, maar ook van de gehele mond kan eventuele problemen voorkomen. Ons advies is om eens in de twee jaar voor controle langs te komen.
Wanneer kunnen implantaten worden toegepast?
Indien u een goede algemene gezondheid hebt, uw mond goed schoon houdt en de kaak er geschikt voor is, kunnen er implantaten worden geplaatst. Implantaten kunnen zowel bij jonge als bij oudere mensen worden aangebracht. Tijdens een eerste consult kunnen wij een zorgvuldig onderzoek uitvoeren en u omtrent de mogelijkheden informeren.
Wanneer neem ik mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?
Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het verstandig ieder half jaar voor uw kind een afspraak te maken voor controle.
Uiteraard mag uw kind al eerder met u mee naar de controle afspraak, langzaamaan wennen aan de tandarts bij pappa of mamma op schoot.
Welke tandenborstel moet ik gebruiken?
Gebruik een zachte tandenborstel en duw niet te hard tegen uw tanden tijdens het poetsen. Een harde tandenborstel en hard schrobben maakt uw tanden echt niet schoner, ze zullen alleen maar sneller slijten en u krijgt dan van die richeltjes in de tandhalzen als u dit te lang doet. Zorgvuldig, niet te hard poetsen en daar voldoende tijd voor nemen is veel belangrijker.
Een electrische tandenborstel is een heel goed hulpmiddel om heel effectief te poetsen. Wij geven u graag informatie welke methode het beste bij u past.
Is roken slecht voor de mond?
Dat roken slecht is voor uw gezondheid wist u al, maar wist u dat roken ook slecht is voor uw gebit? Roken beïnvloedt namelijk de samenstelling van de bacteriën in uw mond. De meest voorkomende bacteriën gaan door roken dood. Op dat moment is het evenwicht in uw mond verstoord, en hierdoor krijgen agressieve bacteriën de kans om te vermenigvuldigen. Deze bacteriën tasten niet zozeer uw tanden aan als wel het fundament waarin uw tanden en kiezen staan, nl. het bot. Het bot en het tandvlees kunnen hierdoor makkelijk terug gaan trekken, waardoor uw tanden en kiezen op den duur los komen te staan. Een ander nadeel van roken is natuurlijk verkleuring van de tanden. Verder bestaat de mogelijkheid dat uw mondslijmvlies aangetast raakt en kwaadaardig verandert. Mocht u denken: “als ik mijn tanden verlies, ach, dan neem ik toch implantaten”, dan heeft u het mis, want er zijn twee dingen die absoluut niet samen gaan: roken en implantaten!