In onze praktijk kunt u terecht voor implantaten. Tandarts-implantoloog Postema implanteert zowel op verwijzing als bij eigen patiënten. U kunt door uw eigen tandarts doorgestuurd worden naar onze praktijk voor bijvoorbeeld een enkeltandsvervanging (vervanging door een implantaat wanneer u een of meerdere elementen mist) of uw tandprotheticus stuurt u door voor een implantaatgedragen kunstgebit.

Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvend consult.
Aan het consult zijn kosten verbonden die wij bij u in rekening brengen volgens de wettelijk geldende tarieven. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt.

Wat is een implantaat en waartoe dient een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, die in het kaakbot geplaatst wordt. Een implantaat dient als vervanging van een echte tandwortel en biedt houvast aan: een kroon, brug of kunstgebit.

1. Een kroon
Als één enkele tand of kies ontbreekt, bijvoorbeeld door een ongeval, kan in de ontstane ruimte een implantaat worden geplaatst. Op dit implantaat wordt later een kroon aangebracht. Deze behandeling biedt het grote voordeel dat de naburige tanden onaangetast blijven en niet hoeven te worden afgeslepen voor het plaatsen van een brug.

2. Een brug
Als er een paar tanden of kiezen ontbreken, zou er een brug of een gedeeltelijke prothese (frame of plaatje) kunnen worden gemaakt. Voor het maken van een burg moeten tanden of kiezen beslepen worden. Zeker wanneer het gezonde tanden en kiezen betreft, is dat natuurlijk jammer. Het dragen van een frame of plaatje wordt vaak als hinderlijk ervaren en belast bovendien de nog aanwezige tanden en kiezen. implantaten kunnen een aantrekkelijk alternatief zijn. Op de implantaten kan een brugconstructie worden gemaakt, net zoals op de natuurlijke tandwortels.

3. Prothese (kunstgebit)
Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kan op implantaten (meestal twee) een overkappingsprothese worden geplaatst. Deze wordt op de implantaten vastgeklikt.

Implantatie in de tandheelkunde

Sinds mensenheugenis heeft de tandheelkunde getracht verloren gegane tanden zo natuurlijk mogelijk te vervangen. Herstel van het uiterlijk, functieherstel zoals het kauwen, spreken en lachen moeten het uiteindelijke resultaat vormen. De natuur heeft een perfect kauwsysteem ontwikkeld dat nooit volledig door kunstmiddelen vervangen kan worden. Het plaatsen van een implantaat in de kaak komt het dichtst in de buurt van de natuurlijke tandwortel. Het aanbrengen van implantaten geschiedt in het algemeen onder plaatselijke verdoving.

Waar worden implantaten van gemaakt?

Implantaten zijn gemaakt van titanium en zien er uit als ‘cilinders’ of ‘schroeven’. Onder de zogenaamde weefselvriendelijke metalen is titanium één van de beste stoffen voor het vervaardigen van implantaten. Daarom komt het gebruik van titanium in de moderne geneeskunde zeer veelvuldig voor (bijvoorbeeld bij: botbreukplaten, kunstgewrichten en pacemakers). Titanium wordt door het menselijk lichaam volledig geaccepteerd; dat wil zeggen dat er geen afweerreactie van het lichaam optreedt.

Tegenwoordig worden implantaten ook al van zirkoniumoxide gemaakt; deze zijn wit en dienen als alternatief voor titanium.

Wanneer kunnen implantaten worden toegepast?

Indien u een goede algemene gezondheid hebt, uw mond goed schoon houdt en de kaak er geschikt voor is, kunnen er implantaten worden geplaatst. Implantaten kunnen zowel bij jonge als bij oudere mensen worden aangebracht. Tijdens een eerste consult kunnen wij een zorgvuldig onderzoek uitvoeren en u omtrent de mogelijkheden informeren.

In welke gevallen moet van een implantaat worden afgezien?

Soms is het kaakbot zodanig geslonken dat het te smal en/of te laag is om er een implantaat in te plaatsen. Onderzoek van het kaakbot met behulp van o.a. röntgenfoto’s zal dit uitwijzen. In deze gevallen zijn dan aanvullende technieken nodig om het plaatsen van een implantaat mogelijk te maken. Bij patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken, veel roken of niet in staat zijn natuurlijke tanden perfect schoon te houden, is implantatie niet aan te raden.

Voorbeeld voortand implantaat

 

Voorbeeld sinuslift